Yleisin Suomessa esiintyvä rottalaji on isorotta (Rattus norvegicus). Isorotan ruumis on n. 11-29 cm pitkä. Rotta on väriltään yleensä harmahtavan ruskea, ja sillä on suomuinen ruumista lyhyempi häntä. Rotta mahtuu kulkemaan jopa 20 mm reiästä ja on hyvin ketterä. Rotta voi mm. kiivetä pitkin pystysuorassa olevia sadevesiputkia ja uida veden alla 5 minuutin ajan.

Rotat voivat aiheuttaa lukuisia ongelmia. Ne mm. levittävät tarttuvia tauteja ihmisiin ja eläimiin, saastuttavat elintarvikkeita ja tuotteita, järsivät sähkökaapeleita, vaurioittavat rakennuksia ja tavaroita sekä aiheuttavat sähkökatkoja, tulipaloja ja tuotannonkeskeytyksiä.

Rottien torjunta

Rottien torjunnan apuna voidaan käyttää rotan hajun tunnistamiseen koulutettuja hajukoiria. Koirat koulutetaan hajuerottelukoulutuksella tunnistamaan eri-ikäisten ja eri sukupuolta olevien rottien haju.

Koiria voidaan hyödyntää erilaisissa kohteissa tehostamaan rottatorjuntaa. Esimerkiksi isoissa kiinteistöissä koira voi ihmistä paljon nopeammin paikallistaa rottien kulkureitit ja majapaikat. Ulkotiloissa koira voi esim. tunnistaa, ovatko pihamaalta löytyvät kolot rotankoloja vai eivät. Koira pystyy myös erottelemaan aktiivisessa käytössä olevat rotankolot vanhoista, minkä avulla torjunta voidaan kohdistaa aktiivisiin koloihin. Lisäksi koiraa voidaan hyödyntää kertomaan onko kohteessa rottia vai ei. Tästä on hyötyä esimerkiksi ns. nollatoleranssin tiloissa, joissa rottien läsnäolo voi pilata materiaaleja.