Koiran hajuaisti

Hajuaisti on koiran vahvin ja tärkein aisti. Hajujen avulla se kommunikoi ja saa tietoa ympäristöstään. Keskikokoisella koiralla on n. 220 miljoonaa hajusolua, kissalla 200 miljoonaa, ihmisellä vain 5 miljoonaa. Koira pystyy erottelemaan jopa 2000 erilaista hajua.

Terveen koiran kirsu on kostea. Kosteus on tärkeää, sillä kosteus toimii “tarranauhana”, joka imaisee itseensä vähäisimmätkin hajumolekyylit. Sieraimien kautta ne kulkeutuvat nenäontelon hajunkäsittelyyn erikoituneisiin epiteelikudoksiin ja sieltä edelleen aivoihin. Hajuaistista vastaava koiran aivoalue on huomattavasti suurempi, monimutkaisempi ja kehittyneempi kuin ihmisen vastaava alue.

Koiran ja ihmisen aistimat hajumaailmat ovat hyvin kaukana toisistaan. Toisin kuin ihminen, koira kykenee

  • havaitsemaan äärimmäisen heikkojakin hajuärsykkeitä
  • havaitsemaan lukemattoman määrän hajuja ja erottamaan ne toisistaan
  • painamaan muistiinsa hajuja ja tunnistamaan ne vielä vuosienkin jälkeen.

Hajuerottelu

Hajuerottelu on koulutusmenetelmä, jossa koiralle opetetaan hajun tunnistaminen muiden hajujen joukosta. Koiran taito on siis erotella tietty haju annetuista näytteistä.

Hajunäytteet asetetaan purkkeihin koiran haisteltavaksi työhön soveltuvalle harjoitusalustalle (purkkirata, hajurata, erottelurata).

Menetelmä soveltuu hyvin ns. laboratoriokoirille, joiden ei tarvitse etsiä hajulähdettä. Jos koiran halutaan etsivän opetettua hajua, tulevat etsintäharjoitukset vasta paljon myöhemmin koiran työskennellessä tottuneesti jo purkkiradalla.

Hajuerottelua hyödynnetään myös henkilöetsinnän harjoituksissa, jolloin koiralle annetaan ns. lähtöhaju, joka on hajunäyte etsittävästä henkilöstä.