Hei Helsingin Yliopiston koronakoirien päätutkija, ELT dosentti Anna Hielm-Björkman, tuliko koskaan selväksi, löytääkö koronakoira koronapotilaan terveiden joukosta?

Itse kontrolloitu, tupla- (tai oikeastaan tripla-) sokko validaatiokoe koronakoirien osaamisesta tehtiin keväällä 2021 ja se tehtiin operationaalisena kenttäkokeena koirien ”työpaikalla” lentokentällä. Ja koirat osasivat loistavasti, varsinkin sen ajan näytteet, joita ne olivat harjoitelleet ja joiden kanssa olimme opettaneet koiria, eli perusmuoto SARS-CoV-2 virusta (ns. wild type). Eli yksi koira esim. löysi viitenä ensimmäisenä validaatiopäivänä (syksyn ajan näytteillä – vaikkakin tietysti koirille täysin uusia) kaikki positiiviset näytteet oikein (herkkyys 100%) ja vain 6 negatiivisista se merkkasi väärin (tarkkuus 96%), ja toinen koira sai taas sekä herkkyydeksi että tarkkuudeksi 98% – eli kyllä ne ovat tarkkoja! Yhteistulokset kaikista koirista ja kaikilta päiviltä olivat alhaisemmat mutta myös yli 90%. Tämä tulos sisältää koirien ja ohjaajien välisiä virheitä (eli koira osasi mutta ohjaaja ei huomannut mitä koira ilmoitti) ja jopa sairaan koiran erittäin huono päivä, joka päätettiin ottaa tuloksiin mukaan, koska sellaista saattaa sattua oikeassa elämässäkin. Eli on kiistatonta näyttöä, että koirat haistavat koronapotilaan ja voivat sen ilmaista terveiden joukosta, jos näytteessä on edes muutama molekyyliä sitä, mitä ne etsivät (koiran vähimmäisestä määrästä mitä löytävät, on tulossa toinen artikkeli vielä nyt keväällä). Tiedämme myös, että niiden taitojen ylläpitämiseksi, niitä pitää koko ajan jatkokouluttaa: uudet variantit, eri rokotuksilla rokotetut yms. – kaikkea pitää kouluttaa ja ylläpitää. Ja siihen tarvitaan tilat ja ihmiset – ja se maksaa.

Miksi näistä tutkimustuloksista ei ole sitten rummutettu mediassa?

Artikkeli on jo alkusyksystä lähetetty lehteen vertaisarvioitavaksi. Vertaisarvioprosessi on hyvin hidas, ja tutkimuksemme on vielä sillä kierroksella. Tutkimustuloksia ei saa missään julkaista ennen kuin ne ovat menneet kokonaan vertaisarvioprosessin läpi, ja artikkeli on hyväksytty julkaistavaksi. Vasta silloin tutkimustulos on totuus. Meidän tekstimme arvioi tällä hetkellä 3 kansainvälistä arvioitsijaa. Viimeisimmän oman versiomme olemme lähettäneet ko. lehteen jo ennen joulua, joten hidasta on…

Monet ovat kysyneet miksi yliopiston sivuilla ei näy mitään yliopiston ja Wise Nosen nykyisestä tutkimusaktiviteetistä? 

Syy miksi emme ole 2 vuoteen voineet mitään muuttaa yliopiston sivuilla on, että Helsingin Yliopisto on vaihtamassa tutkimussivujen nettijärjestelmää. Tämä tarkoittaa, että uutta ei saa vielä käyttää ja vanhaa he eivät enää päivitä. Joten siellä ei näy paljon muuta kuin että olemme olleet mediassa aina välillä. Yritän saada sinne jonkun uutisen, kiitos vinkistä.

Oliko se niin että tulli ei jatkanut toimintaa koska heidän koiransa eivät oppineet?

Ei. Täysin päinvastoin. Meillä oli erittäin tiivis yhteistyö tullin kanssa pandemian alussa ja olimme kaikki, tulli, Helsingin Yliopisto ja Wise Nose, sitä mieltä, että meillä olisi voinut olla koulutettuja koiria rajalla jo huhtikuussa 2020. Tullihan koulutti 2 koiraa koronaan ja niiden tulokset olivat yhtä hyvät kuin meidän. He olivat hyvin hämillään ja pahoillaan siitä, että eivät eduskunnassa/ministeriössä saaneet muutettua lakikohtaa, joka olisi sallinut tullin kouluttaa ja käyttää COVID-koiria. Siten heille ei jatkorahoitusta myöskään tullut  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007830973.html.

Entä miksi keräätte nyt rahaa Wise Noselle?

Samalla tavalla kuin tullille, kävi myös Wise Nose Ry:lle. Ennen kuin Suomalaisten tekemä oma artikkeli meillä toimivista koirista on julkaistu, STM ei anna enemmän rahaa. He auttoivat jo lentokenttätoimintaa, ja siitä olemme tosi kiitollisia. On hyvä, että pandemiassa osataan pelata myös riskikortteja ja kokeilla jotakin hyvin epätyypillistä eli kiitos STM:lle siitä. Mutta vastaavia validointiartikkeleita löytyy kyllä jo monesta muusta maasta ja niissäkin koirien herkkyys ja tarkkuus on yleensä ollut yli 90% mutta joskus jollakin koiralla vain 70% ja toisilla taas toistuvasti 100%, joten uskon että kunhan vain meidänkin artikkeli julkaistaan, niin asiaa käsitellään uudestaan myös päättäjien tasolla. Kaikki varmaan mielellään haluaisivat koronakoiria, vaikka konsertteihin, museoihin, teattereihin yms. kesällä, jos vaan koiria löytyisi. Metallicahan on ollut tässä hyvä esimerkki. He pitävät konserttejaan koronakoirien turvin. Eduskunnassa meillä on ollut sekä paljon vetoapua että vastustajia – rahoista on pulaa ja ymmärrän että on paljon toimintaa, joka kaipaisi tällä hetkellä hieman taloudellista apua. Mutta pitää muistaa, että koronakoirat voivat aika pienellä rahallisella satsauksella auttaa työvoiman takaisituloa sekä työpaikkojen avaamista ja siten saada sisään verorahoja, joten mikään huono satsaus se ei olisi.

Joten minkälainen Wise Nosen faktuaalinen rahatilanne on nyt 9.2 2022?

Wise Nosen rahatilanteesta vastaa varmaan paremmin Wise Nosen PJ Heli Niuro. Sen verran tiedän itse, että Wise Nosen henkilökunta (kaikki) eivät ole saaneet mitään palkkaa kesäkuun 2021 jälkeen, sillä rahat ovat kauan sitten jo loppuneet. Siksi tämä mesenaatti rahoituskampanja. He tekevät kaikki työt nyt täysin palkatta ja osa on joutunut menemään takaisin normitöihinsä, osa elää puolisoiden palkoilla. Wise Nose ei saanut mitään rahaa lentokenttätoiminnasta. Ainoa raha, joka tuli Wise Nosen suuntaan, oli Eläinlääkäriasema-ketju Evidenssialta koiraohjaajien palkka muutaman kuukauden ajan, silloin kuin koiria treenattiin ja osasta näytteistä lentokenttätoimintaa hoitanut yritys maksoi yhdistykselle hieman korvauksia. Yritys, joka toteutti lentokenttä toiminnan, maksoi palkat suoraan koiraohjaajille, silloin kun he tekivät työtunteja lentokentällä hajukoiratoiminnan ja validaatiotestin aikana. Tiedän että Wihurin rahasto ja Svenska Kultufonden on tukenut Wise Nose Ry:tä.

(* PJ Heli Niuron kommentti ”asia on juuri niin kuin Anna tuossa kertoo, tällä hetkellä maksamme tilavuokria ja esim. syöpä/koronanäytteiden säilytyksestä aiheutuvia maksuja noilla viimeksi saamillamme tukirahoilla. Ts. teemme puhtaasti hyväntekeväisyyttä tässä koronakoiraprojektissa, koska uskomme, että näistä koirista on hyötyä yhteiskunnalle, mutta ikävä kyllä näillä resursseilla emme pysty enää kauaa jatkamaan. Tahtotilamme on myös saada mahdollisimman nopeasti uudelleen käynnistettyä syöpää haistelevien koirien treenit, jotka jäivät koronan/uusien näytteiden saatavuuden vuoksi kokonaan tauolle.”)

Entä onko teillä vielä tutkimusrahoitusta tähän projektiin? 

Tutkimuksesta voin sanoa, että raha, jolla maksettiin tutkimusapulaisia Wise Noselle ja lentokentälle, tuli Suomen kulttuurirahastosta sekä Kennelliitolta ja rahat, jotka koirat olivat saaneet Svenska Kulturfondenilta syöpätutkimuksiin, jouduttiin käyttämään myös COVID-19 tutkimuksissa, sillä syöpäkoiratoiminta on edelleen seis, koronasta johtuen. Näillä rahoilla me olemme myös tukeneet Wise Nosen toimintaa rahoitussuunnitelman mukaan, jotta ovat saaneet tilavuokrat sekä näytteiden säilytysmaksut maksettua ja toiminta siten jatkumaan.

Miksi osa koiraihmisistäkin tuntuu olevan sitä mieltä, että koirat eivät voi oppia sairauksien löytämistä?

Tällainen työ vaatii koiraohjaajilta osaamista, tilat, jossa negatiiviset ja positiiviset näytteet eivät pääse sekoittumaan, sekä paljon PCR-varmistettuja COVID-19 positiivisia ja negatiivisia näytteitä, ja siihen tarvitaan muiden toimijoiden apua. Esim. HUS-Meilahti, Mehiläinen ja 9-lives sekä iso määrä yksityisiä kansalaisia ovat meitä auttaneet tässä. Jotta tällaista voi tehdä tarvitaan myös sekä eettisiä ja tutkimuksellisia lupia ja muut kuin tutkimuslaitokset eivät niitä saa. Tämä on omiaan aiheuttamaan hännänvetoa pienissä koirapiireissä. Toivon, että tämä haastattelu auttaa kaikkia ymmärtämään, miten tiede toimii – hyvässä ja pahassa. Koko ajan me yliopistolla olemme kuitenkin jatkaneet tutkimustoimintaa Wise Nose-Suomen hajuerottelu ry:n kanssa, ja tällä hetkellä odotamme, että he saisivat rahaa, että pääsisimme tutkimaan miten koirat löytävät Long Covidin, miten kauan voidaan käyttää kerättyjä koronanäytteitä ja muuta.

Pyöritättekö siis yliopistolla nyt vain peukaloitanne?

Eihän toki! Minun tutkimusryhmäni päätyö on tutkia koiran ravinnon ja niiden kroonisten sairauksien yhteyksiä ja siitä julkaisimme viime vuonna 3 uutta artikkelia. Yliopistolla tutkimme myös tällä hetkellä kipu- ja syöpäkoirien datoja, jotka olemme jo aikaisemmin keränneet ja odotamme, että Wise Nose saisi sen verran rahoitusta, että voisimme jatkaa COVID-19 tutkimuksia heidän kanssaan. Tutkimuksia alustavia töitä teemme heidän kanssaan edelleen.

Jos vain mitenkään kaikki voisitte vaikuttaa asiaan, jotta se epävarmuus leima, minkä tämä tutkimus on saanut, hälvenisi – niin kaikki olisivat kiitollisia – myös koronakoirat, jotka pääsisivät takaisin töihin. Koko minun sydämelläni ja tieteellisellä taustallani, voin vakuuttaa, että koirat, joita on johonkin koulutettu ja jotka ovat läpäisseet tasotestit, toimivat erittäin tarkkojen laitteiden tavoin.

Kiitos jos autatte 💗

Kohta on ystävänpäivä (14.2) ja voitte palkita ihmisten parasta ystävää, koiraa, lahjoittamalla pieni tai iso raha COVID-19 koirien kouluttamiseen ja tutkimukseen Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry:n https://mesenaatti.me/2323/tue-koronakoirien-koulutuksen-jatkumista/ kampanjaan. Kampanjan pääkeräyspäivä on ystävänpäivä ja se jatkuu 28.2 asti.

Hau-hau-hau eli Ilosta ystävänpäivää 2022!

Anna Hielm-Björkman, Dosentti ELT, PI, tutkimusryhmänjohtaja

Minuun voi ottaa yhteyttä vastaamalla sähköpostitse anna.hielm-bjorkman@helsinki.fi tai puhelimitse +358–44–3270462 (laita viesti ensin sillä en usein ehdi vastata puhelimeen).