Vuosi lähentelee loppuaan ja on aika sekä koirien, ohjaajien ja tutkijoiden käpertyä joulukuusen alle syömään herkkuja! Vuosi on ollut pitkä mutta ihanan tapahtumarikas. Olemme saaneet kokea miten koirien kuonojen hajureseptorit sen kun harjaantuvat! Alkuvuodesta koirat vielä tunnistivat syövän kun syövän, erottelematta mistä tyypistä oli kyse. Nyt viimeisen kuukauden aikana olemme saaneet huomata miten ne helposti erottavat esim. jo adeno-karsinooman syöttösolukasvaimesta, vaikka molemmat on otettu nisäalueelta. Koirat ovat myös harjoitelleet monella eri radalla ja olemme käyneet jalkautumassa esim. eri yliopistojen ja ERSY:n tilaisuuksissa. Lisäksi olemme tavanneet muita hajukoiraohjaajia ja tutkijoita, olemme syventäneet yhteistyötä sekä HUS:in että Itä-Suomen yliopiston kanssa, olemme aloittaneet koirien kummitoiminnan, olemme käyneet SLUSH:ssa katsomassa, josko sinne pitäisi ensi vuonna mennä ja olemme saaneet hankkeelle paljon julkisuutta. Toivomme että julkisuus toisi meille ensi vuonna kolme asiaa:

  1. Olemme edelleen ilman rahoitusta ja työ tehdään edelleen talkoovoimin. Kiitämme niitä lahjottajia, jotka mahdollistavat sen, että koirilla on oma ”koiralabra” Helsingin Yliopiston Viikin kampuksen alueella, joka mahdollistaa paremman työskentelyn sekä koirille että ohjaajille. Mutta vain siihen lahjotusrahat ovat riittäneet. Ensi vuonna toivomme että rahaa tulisi sen verran, että vuokran saa maksettua (12.000 €) sekä kasvainten histologinen tutkimusmaksu (eli kasvaimesta tehtävä patologinen diagnoosi, noin 70 € per näyte) saataisiin maksettua muilla kuin omilla varoilla. Kilometrikorvaukset ohjaajille olisi myös pukin toivelistalla ;c))
  2. Toinen asia mitä toivomme uudelta vuodelta on, että jokainen koiranomistaja ehdottaisi eläinlääkärilleen, että koiran virtsaa ja koiralta poisleikattu nisäkasvain lähetettäisiin meille. Näin saisimme hetkessä niin paljon näytteitä kun tarvitaan koirien validointia varten.
  3. Kolmas asia tulee tapetille jo loppukeväästä. Heti kun kaikki HUS:in luvat ovat kunnossa, koirat siirtyvät erottelemaan eturauhaskasvainpotilaiden virtsat terveiden miesten virtsoista. Tähän tulemme tarvitsemaan ison määrän virtsanäytteitä kaikenikäisiltä terveiltä miehiltä, joilla on saman viikon aikana otettu PSA-testi, tai jotka tulevat antamaan meille sekä veri- ja virtsanäytteen myöhemmin tiedotettaviin näytteenottopisteisiin. Joten pitäkää korvat höröllä milloin tällainen aloitetaan!

Sitten pyydämme teitä varaamaan koko päivän 21.5.2017 kalenteriin… sillä silloin ryhmä näyttäytyy suuresti ja aloitamme ison rahankeräyskampanjan ;c))

Lopuksi koko tutkimuksista vastaavat Wise Nose -ryhmä ja DOGRISK-ryhmä haluavat toivottaa kaikille oikein Hyvää ja Rauhallista Joulua ja oikein tervettä ja Onnellista Uutta Vuotta 2017!

Anna Hielm-Björkman; ELT, dosentti
Helsingin Yliopisto