Anna Hielm-Björkman kertoo saamastaan palkinnosta omin sanoin:

Omasta puolestani haluaisin kiittää kaikkia, jotka jollakin tavalla ovat olleet tässä koronakoiratoiminnassa mukana – palkinto tuli minulle mutta se kuuluu kaikille! Jotta tällainen tutkimus pystytään tekemään, se vaatii paljon jokaiselta ja tähän onkin mennyt monta tuntia työtä monelta ihmiseltä. En lähde nimeämään kaikkia, sillä varmasti unohtaisin jonkun, mutta suurkiitos yhteistyöstä Wise Nosen koirat, koiraohjaajat ja muut toimijat, HUS:in COVID-19 lääkärit, hoitajat ja tutkijat, Haartmannin instituutin COVID tutkijat, Nose Academy Oy, Finavia, Vantaan kaupunki, STM, eduskunta sekä tutkimuksen rahoittajat Kennelliitto sekä Suomen Kulttuurirahasto. 

Koronakoiratutkimuksen tilannekatsaus olisi varmasti myös paikallaan. Näytteitä koronakoirien testaamiseen kerättiin marraskuusta 2020 huhtikuuhun 2021. Näytteitä kerättiin lentokentältä, HUS sairaaloista, näytteenotto pisteistä sekä ihmisten kotoa. Itse validointi tehtiin lentokentällä maalis-huhtikuu 2021 Nose Academy Oy:n rakennetussa kopissa, joten pystyimme testaamaan koirat samassa ympäristössä, missä ne muina päivinä työskentelivät. Koirat oli opetettu ensimmäisellä SARS-CoV-2 viruksella ja totesimme että, jotta koirat osaisivat yhtä hyvin uudet virusvariantit kuin ensimmäiset, ne kaikki pitää opettaa niille. Yksi koirista sairastui testien aikana ja oli poissa testeistä 2 viikkoa, antibioottikuurin takia. Kaikki koirat haistelivat kuitenkin kaikki näytteet. Validaatio oli triplasokko siten, että kopissa olevat koiranohjaaja, avustaja sekä koira eivät tienneet missä positiiviset näytteet olivat tai jos niitä oli radassa lainkaan (tuplasokko jos koiran sokkoa ei lasketa). Kopin ulkopuolella oli lisäksi viisi muuta avustajaa, yksi heistä eläköitynyt poliisikoiraohjaaja ulkopuolisena tarkkailijana. Hänen tehtävänsä oli katsoa, että kaikki vaiheet hoidettiin protokollan mukaan. Testipäiviä oli 11 kpl ja kaikki koirat haistelivat 420 näytettä. Testi oli satunnaistettu, kontrolloitu ja sisälsi purkkiratoja, joissa oli mukana vain negatiivisia näytteitä sekä purkkiratoja, joissa oli positiivinen näyte. Validaation tuloksena todettiin, että koirien herkkyys ja tarkkuus oli yli 90%. Artikkeli on lähetetty vertaisarviointiin jo pari kuukautta sitten ja nyt voimme vain odottaa. 

Oikein hyvää Joulunodotusta kaikille!

Anna H-B 

Kuva: Annalle ojennetaan Otto A. Malmin kompassiruusu palkinto Helsingin Hanasaaressa järjestetyssä palkintogaalassa 25.11.2021